23-07-04

Recepten: Zuurkoolstamppot - Mango Chutney

Zuurkoolstamppot met karwijzaad en spek
Ingredienten:1 1/2 kg aardappels 1 dl melk 1 ui 500 g zuurkool (uit het vat) olijfolie 1/2 el karwijzaad 1 dl droge witte wijn 2 grote appels 25 g boter 1 el suikersnufje kaneel 100 g baconrepen, dik gesneden 2-3 el fijngesneden verse dille
Bereiding: Kook de aardappels gaar in water met zout. Giet ze af, stamp ze fijn en bereid er met de gekookte melk puree van. Snipper de ui. Verhit in een anti-aanbakpan 1 el olijfolie en bak er de zuurkool en ui zachtjes in. Voeg het karwijzaad, de wijn en 1 kopje water toe. Sluit de pan af en laat de zuurkool nog 10-12 minuten zachtjes stoven. Zet de vlam hoog en laat het vocht, met het deksel van de pan af, bijna helemaal inkoken. Schep de zuurkool door de aardappelpuree. Schil de appels en snijd ze in dikke plakken. Verhit de boter en bak er de appel in. Bestrooi met de suiker en kaneel. Keer de plakken 1 keer en bak ze in circa 10 minuten aan beide kanten goudbruin. Vet een grillpan in met 1 tl olijfolie en bak er de bacon krokant in. Laat de bacon uitlekken op keukenpapier. Serveer de zuurkool met de plakken appel, de uitgebakken bacon en garneer met de dille.

Zuurkool met druiven en spek
witte druiven: 250 gram droge witte wijn: 0,50 liter(s)zuurkool: 1 kgspekvet: 30 gram
Bereiding:Laat de zuurkool uitlekken, was ze onder lopend koud water en laat ze 10 à 20 minuten (afhankelijk van de zuurtegraad) weken in koud water. Knijp ze uit met de hand tot ze goed droog is. Verwarm het spekvet in een pan met dikke bodem op matig vuur tot er zich een lichte damp vorm. Voeg de zuurkool toe en laat enkele minuten bakken terwijl u roert met een vork. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Dek af en laat op een zeer zacht vuur sudderen gedurende 1,5 à 2 uur ofwel tot de de zuurkool de wijn bijna heeft geabsorbeerd. ( Mocht tijdens het koken de zuurkool u te droog lijken, voeg wat wijn bij). Doe er zachtjes roerend de druiven bij, dek af en laat nog 10 minuten sudderen. Onmiddellijk opdienen op een warme schotel, eventueel met puree, worsten of kotelet

Mango chutney
Ingredienten: 1 1/2 kg mango's (niet te rijp)zout 2 eieren 2 teentjes knoflookstukje gemberwortel (djahe) 2 eetlepels speculaaskruiden 1 theelepel mosterdpoeder 2 theelepels chilipoedergeraspte schil van 1 citroen 400 gram lichtbruine basterdsuiker 200 gram rozijnen ½ liter appelazijn
Bereiding: Mango's schillen, doormidden snijden, ontpitten en in blokjes snijden. Wat zout erover strooien en ze een nacht onder water in een pan laten staan. De volgende dag de stukjes laten uitlekken en afspoelen. De uien snipperen, knoflook uitpersen en gemberwortel heel fijn snijden. Deze drie samen met de kruiden, de geraspte citroenschil, de basterdsuiker en de gewassen rozijnen door de mangostukjes scheppen. De appelazijn erover gieten en alles al roerend aan de kook brengen. Op een laag vuur ongeveer 1 uur zachtjes laten doorkoken. Op smaak proeven en eventueel wat kruiden toevoegen. Heet in goed-schoongemaakte potten gieten en deze direct afsluiten

Zoetstoofpotje van struisvogel
Benodigdheden (4p) 1kg struisstoofvlees 2cl rode Kaapse wijn 2 eetlepels bessenconfituurtijm, laurier, boter
BereidingDoe het stoofvlees in een pot met deksel en voeg er de rode wijn, tijm en laurier bij. Laat alles gedurende 40 min garen met deksel. Voeg er dan de bessenconfituur bij en laat zonder deksel nog eens 10 min verder garen. Opdienen met veenbessen en gestoofde appelen.

07:13 Gepost door Ann | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.