30-12-04

Aldous Huxley – A Brave New World

Een mooi boek om te lezen, zowel stilistisch als inhoudelijk interessant.
Het zet je wel aan het denken…
De maatschappij en toekomstvisie die in dit boek wordt uitgewerkt klinkt mij eigenlijk wel fijn hoor.
Een samenleving waar iedereen zijn plaats kent, het geluksgevoel wordt gegarandeerd door geestelijke programmering en een dagelijkse hoeveelheid gelukstabletjes. Iedereen behoort er tot iedereen dus vrije seks is legio, en kinderen worden niet gekregen maar verwekt in buisjes. Heel subtiel word het idee van slaafsheid uit de mensen hun hoofd verbannen en creativiteit blijft mogelijk binnen hun werkterrein.
En wie niet kan leven in die standaard geconformeerde samenleving wordt verbannen naar een eiland waar hij kan samenleven met anderen die ook meer individualistisch zijn ingesteld. Perfect toch?
In elk geval véél beter dan het communistische model.

De nabeschouwing roept wel vraagtekens op over de huidige tijden. Want ja, er is overbevolking in bepaalde delen van de wereld, en ja ook de zwakkeren onder ons (gehandicapten, genetisch bezwaarden, etc.) krijgen door onze gevorderde wetenschappelijke kennis een kans om langer te leven en zich ook voort te planten, wat zorgt voor een fysiek en mentaal minderwaardige mensheid.
Op het vlak van survival of the fittest moet ik ze gelijk geven dat er beter een eind aan komt aan die willekeurige en onselectieve voortplanting, in het belang van de mens.
Toch zijn er nog meer elementen bijgekomen in deze moderne tijden waar ze in de tijd ( de oorspronkelijke versie dateert uit 1932 begot!) dat dit boek werd geschreven uiteraard geen rekening mee hielden. Bijvoorbeeld veel meer homoseksuele relaties. Dat komt niet voor in het boek.

Op veel gebieden zijn we meer gegleden naar het model van het boek. De vele stuklopende huwelijken doen vermoeden dat een levenslange relatie niet meer iets is van deze tijd. Steeds meer mensen kiezen ook voor een kinderloos bestaan. En natuurlijk de verbetering van de wetenschap.
In de recente geschiedenis zijn er vele experimenten geweest in die zin, waar het maatschappelijke denkbeeld ernstig wordt gewijzigd, ik denk dan bijvoorbeeld aan de Übermenschen van Hitler, aan het communisme of ook wel aan de Flower Power.

De tijd volgend na dit boek waren er vooral revolutionairen aan de macht. Komt nu de tijd van de conformisten? De samenleving zoals beschreven in A Brave New World steunt daar namelijk volledig op. Kan best zijn dat dit evolutionair gezien de volgende stap is (misschien als reactie op). Als we al ooit zover komen natuurlijk, want ja als er een volgende ijstijd op komst is is daar geen tijd meer voor.
Enige minpunt dat ik zie is dat ze dan niet verder gaan in het wetenschappelijk onderzoek in naam van het geheel. Misschien ben ik hier wel helemaal niet mee mee.

In de nabeschouwing wordt er ook geschreven over de vele mentale ziekten die ontstaan door de huidige technologische maatschappij. Inderdaad, depressie is zo bijvoorbeeld een wijdverspreide ziekte maar komt dit dan niet eerder doordat de mensen niet zoveel meer in contact komen met vrienden, familie, buren en het wantrouwen groot is? Ook hier zorgt het visioen van Huxley voor een bevredigende oplossing.

Zeker eens lezen, dan kun je je conclusies zelf trekken, en de discussie kan in nog veel andere richtingen ook gezien worden. Fijn boek en het leest ook zeer vlot.

16:36 Gepost door Ann | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.