22-04-05

Medeleven en gevoelsleven van de mens

Het is niet zo dat er altijd al zoveel aandacht ging naar de gevoelens van mensen. Vroeger werd daar zelfs niet aan gedacht dat zoiets bestond. Het is maar met de Humanistische Psychologie begonnen...

Het kinderleed van Jean-jacques Rousseau: "kinderen zijn gevoelige wezens en moeten humaan opgevoed worden".
Hoort Descartes ook in dit rijtje?
Daarom kan het ook dat we leedvermaak voelen als we kinderen onrecht aangedaan zien worden. Vital Baeken heeft daar goeie research voor gemaakt in zijn clips op kingkong:
Voorbeeldjes: David Copperfield zijn jeugd in 'The Tower of London', het doodranselen van The Wolfman van Lon Chaney Junior, het Nickolas Nickleby-verhaal van Dickens, Great Expectations, alleen op de wereld, de jeugd van Baudelaire, ...

De behoeftenpiramide van Maslov : onderaan behaviorisme, opstijgen naar 'hogere behoeften'.
Een belangrijke opdeling die er ook kwam in de psychologie was die in het Ego en Het Self.
Het Ego is een stabiel gegeven, men heeft narcistische imaginaire behoeften, men streeft naar waardering door gelijkgestemden. (Cfr. Boek I am OK, you are OK).
Het Zelf is niet stabiel, wil altijd anders zijn om te groeien. Streeft naar realisatie (actualisatie) van het eigen potentieel, van de eigen resources (vandaar een populair HRM buzzword).
Volgens expert Lieven Dejonckheere is er op de top echter niets meer dan een zwart gat, burn out en depressie, de piramide stort in... Tenzij men opgaat in (/omhoogspringt naar...) goddelijke religieuze gevoelens Cfr. Hoogste chakra’s.

00:42 Gepost door Ann | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.