26-03-06

Eben Ezer Toren

Eben Ezer Toren

Ergens tussen Tongeren en Luik bevindt er zich een nogal vreemd bouwsel, de 'steen der hulp', daar gezet door Robert Garcet, ondertussen al overleden en destijds steenhouwer van beroep.

Het bouwsel is 33 m hoog (die afmeting komt nog verscheidene keren terug), gemaakt van silex blokken en geïnspireerd door apocalyptische geschriften. De bedoeling was om een nieuw Jeruzalem te bouwen.

Op de vier hoeken staan betonnen beelden van een leeuw, adelaar, mens en stier, dewelke staan voor de vier cherubijnen van de apocalyps.

Je vind er prehistorische gebruiksvoorwerpen en reptielen, een mosasaurus skelet, veelkleurige haut-reliëfs (die hij schilderde) en een 2,5 m hoog 'Boek der Goddelijke Wijsheid'.

Deze zonderlinge man heeft ook boeken geschreven met een uiteenzetting van zijn theorie over een verdwenen beschaving (mensen en dieren) waar hij sporen van ontdekt zou hebben, in zijn 'Révélation du peuple ancien', 'L'origine des cavernes' en 'Heptameron'.

Ik heb dat plekje proberen te lokaliseren om daar eens een uitstapje naar te maken maar het station dat daar in de buurt ligt zal zijn geschrapt vermoed ik. Er is geen treinverbinding meer te vinden.

Het plaatsje bestaat ook onder veel namen, zoals Bassenge, Roclenge en Brouckay .
Nou ja, ergens op een weg naar Eben-Emael en nabij een steengroeve dus.

Science-fiction in België, how bizarre.

20:39 Gepost door Ann | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Ha! Ben daar ooit geweest, idd een bizar en indrukwekkend bouwsel! Het is gebouwd met pyrexstenen dacht ik die je daar in de streek vindt.

Gepost door: Lukas | 27-03-06

- Oe leuk
En Lukas, was dat dan met de trein of met de auto want ik zou daar wel eens heen willen trekken.
Ik had dit in een boek zien staan met bizarre plekjes in België.

Gepost door: Ann | 27-03-06

eEben-Ezer Ik ben daar ooit langsgereden met de auto Ik kwam van Riemst zichem zussen Bolder Zo naar Bassenge en de toren was juist voor Eben op de linkse kant te zien.Wel een appart zicht

Gepost door: Jan | 21-04-06

Eben-Ezer Het is inderdaad de moeite waard, ga maar eens een kijkje nemen op de site van Eben-Ezer: musee-du-silex.be

Gepost door: Dany | 18-09-06

De commentaren zijn gesloten.